Astenia funcțională = Astenie de primăvară
Ce este astenia functională si cum se manifesta?
Astenia functională este o tulburare complexă și multidimensională, ce acționează la nivel fizic, psihic, intelectual dar și sexual.
În sens general, astenia funcțională este asociată cu un sentiment de oboseală generalizată, ușoară epuizare, lipsa inițiativei, lipsa dorinței de a întreprinde activități și incapacitatea de a face față rutinei zilnice. În 25% din cazuri astenia este organică și trebuie tratată afecțiunea care a declanșat astenia. În restul de 75% din cazuri astenia este functională.
Astenicul se eschivează permanent să facă lucruri solicitante, caută momente de ‘’leneveală’’, este absent și fără chef de viață. În cazul asteniei de primavară, când toată natura se trezește la viață, astenicul simte nevoia unei ‘’hibernări’’, deși dorința sa este să zboare și să se simtă renăscut, urmând ciclul firesc al naturii.
Și în acest caz ce produs să aleagă? Cât de complex? Cu mai mult Fe, Zn sau Mg? Cu câte vitamine și care, toate sau nu?…Câte salate/fructe și legume verzi să mănânce pe zi????
Îi trebuie un energizant care să acționeze inteligent !!!
Cine este vinovat de declanșarea asteniei funcționale?
Deficitul incipient de tiamină la nivel cerebral. Tiamina are un rol important în transmiterea impulsului nervos și este necesară producerii acetilcolinei, serotoninei si adrenalinei fără de care sistemul nervos nu poate funcționa. Stresul ,tulburarile de somn, schimbarea intre anotimpuri, consumul frecvent de agenti anti-tiaminici (cafea, ceai, zahăr, alcool, tutun, anticoncepționale, diuretice, antiacide, fenitoin ,fluorouracil ,indometacin) duc la o depleție de tiamină la nivel cerebral. Depleția de de tiamină la nivelul sistemului nervos central se manifestă în principal prin diferite tulburări nervoase: astenie, nervozitate și iritabilitate, apatie, insomnii, slăbirea atenției și a memoriei, scăderea capacității de muncă. De asemenea, se poate asocia cu tulburări vegetative si senzitivo-senzoriale cum ar fi: tulburări cardiace, amorțeli, dureri și furnicături în membre, amețeală și tulurări de vedere.
Manifestările tardive ale deficitului de tiamină sunt insuficiența cardiacă congestivă (“beri-beri”), polineuropatie, parestezii, atrofie musculară și sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin demență, ataxie și oftalmoplegie.
Majoritatea consumatorilor cronici de alcool prezintă deficit de tiamină, datorat atât interferențelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cât și nutriției precare. Astfel aceștia datorită deficitului de tiamină sunt predispusi la o serie de afecțiuni cum ar fi: encefalopatia Wernicke, ambliopia alcoolica etc.
Enerion hrănește creierul cu energie inteligentă!
Derivatul de sulbutiamină (precursor al tiaminei), Enerion, adus de curând pe piața din România, este singurul care acționează selectiv și țintit asupra sursei asteniei funcționale la nivel central (SNC).
Enerion este un dimer liposolubil care este absorit rapid la nivelul versantului digestiv , iar concentrația plasmatică este maximă după 1-2 ore de la administrare. În acest timp sulbutiamina trece bariera hemato-encefalică ( în cantități adaptate nevoilor organismului) și ajunge la nivelul sistemului nervos central unde se trasnsformă în 2 monomeri de tiamină care se transformă în esteri tiaminici care intra în structura neuromediatorilor (acetilcolina ,adrenalina și serotonina) și au rol neurotrofic. Enerion acționează țintit asupra structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului. După aproximativ 5 ore de la administrare concentrația plasmatică de Enerion scade exponențial și este eliminat renal.
Astfel putem spune că sulbutiamina (Enerion) reprezintă tratamentul curativ nu doar adjuvant al asteniei, care este susținut de numeroase studii științifice. Enerion redă persoanelor tinere și active energia psihică și fizică atât de necesare în cazurile când se instalează starea de oboseală, nervozitate, lipsa concentrării, iritabilitate, etc.
Sulbutiamina (Enerion) și-a confirmat eficiența prin studii clinice și în cazurile de astenie functionala la pacienți în recuperare după o boală infecțioasă, la femei in perioada postpartum, la studenti in perioada de efort intelectual, la sportivi (mai ales în perioadele competiționale), la pacienții cu astenie sexuală si la pacienții cu tulburari de somn.
În concluzie, oricare ar fi manifestările asteniei (oboseală musculară, rezistență redusă, tulburări de atenție, de concentrare, de memorie sau de vigilență, lipsa încrederii în sine, lipsa motivației, extenuare, stres, pierderea libidoului, disfuncții erectile precum și tulburări de somn și apetit), datorită acțiunii selective și țintite la nivelul structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului, Enerion (sulbutiamina) este medicamentul antiastenic al cărui efect este rapid și vizibil în ameliorarea manifestărilor asteniei.
As. Univ. Dr. Ioana Mîndruță medic primar neurolog Sursa foto: www.revista-tratamente-naturiste.ro