Astenia sexuala

In termeni medicali, astenia reprezinta o stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica, dar si de scaderea capacitatii de lucru din punct de vedere intelectual. Cercetatorii afirma ca 6 din 10 persoane afectate de astenie sunt femei, fiind intr-un numar de 2 ori mai mare decat cel al barbatilor afectati de aceasta disfunctionalitate. Derivat din grecescul “asthenos” care inseamna „absenta puterii”,  reprezinta totodata o disfunctie a aparatului genital manifestata prin pierderea dorintei si excitatiei sexuale. De multe ori, rapusi de stresul cotidian resimtiti o oboseala continua si o stare de somnolenta. Daca v-ati fi prezentat la un cabinet medical cu aceste simptome, doctorul v-ar fi diagnosticat cu astenie sexuala.

Desi o afectiune, lipsa de comunicare dintre parteneri poate conduce catre discutii in cotradictoriu, banuieli si chiar indepartare, intrucat simptomele celui afectat pot fi interpretate de partener ca si dezinteres, adulter sau chiar plictiseala.

In ceea ce priveste astenia sexuala, aceasta se manifesta prin :

 •  Scaderea libidoului sau chiar absenta acestuia la femei, in cazul in care nu sufera de un deficit hormonal sau a altor boli fizice
 • Perioada refractara crescuta, adica perioada de dupa ejaculare, numita si perioada de asteptare, de refacere a erectiei, in care nu exista raspuns la stimului erotici. Cateodata, perioada este atat de scurta, incat penisul nu necesita retragerea din vagin, alteori necesita intre 10-20 minute, aceasta perioada crescand odata cu varsta.
 • Erectie slaba, in ciuda unei stimulari sexuale bune si a unui partener cooperant
 • Scaderea brusca a erectiei, imediat dupa ejaculare, care reflecta totodata o epuizare nervoasa si oboseala, ca urmare a unui stil de viata nesanatos  si stresant
 •  Ejaculare slaba si un sentiment scazut de placere orgasmica
 • Impotenta
 •  Pierderea erectiei inainte de orgasm si ejaculare
 •  Frica, neincredere, ca urmare a unui prim esec sexual

Tratamentul asteniei sexuale la barbati este complex si se bazeaza pe o relatie de incredere intre medic si pacient. Medicul trebuie sa separe tulburarile psihologice de cele organice si sa poata intra in intimitatea pacientului. Totodata, se recomanda includerea in alimentatie a fructelor si legumelor proaspete, precum si a mierii, laptisorului de matca. Sucul de radacina de telina este de asemenea folosit cu succes in combaterea asteniei sexuale. Asociat, se recomanda evitarea oricarui abuz de alcool si tutun, precum si evitarea situatiilor stresante.

Alte recomandari in combaterea asteniei sexuale vizeaza: adoptarea unui stil de viata sanatos, plimbari pe jos, muzica ritmata, activitati sociale si de grup, plimbari la munte in aer curat, relaxare la SPA, practicarea dansurilor de societate.

La femei, astenia sexuala este cauzata de :

 •  Tulburari de somn
 • Dificultati de concetrare
 • Dureri de spate
 •  Pierderea poftei de mancare
 •  Oboseala generala
 • Schimbari ale temperamentului

Irascibilitate

Ponderea cea mai mare in cauzele asteniei sexuale o au infectiile, care prin disconfortul pe care il provoaca genereaza si efecte secundare precum irascibilitate, pierderea apetitului sexual. In cazul in care prezentati aceste simptome si observati o schimbare in viata sexual a cuplului, este recomandat un consult medical, intrucat medicul specialist este singura persoana care poate feri un diagnostic corect si un tratament optim pentru ameliorarea simptomelor.

Sursa foto: www.lipstiq.com

newspaper templates - theme rewards