Care sunt simptomele asteniei intelectuale?
Alaturi de astenia fizica, psihologica si sexuala, astenia intelectuala este o categorie a asteniei functionale, de care o treime din populatia adulta a Romaniei sufera cel putin o data pe an.
Astenia intelectuala apare, de fapt, ca o agravare a asteniei fizice in urma stresului, tulburarilor de somn si a multor alte cauze si duce la scaderea nivelului de asimilare a informatiilor. Fata de simptomele asteniei fizice, precum stare de moleseala a corpului cu forta musculara scazuta, astenia intelectuala se manifesta prin dificultati in a retine lucruri, lipsa atentiei si concentrarii in activitatile zilnice si oboseala matinala.
Principala cauza a epuizarii intelectuale este munca intelectuala in exces, la care se adauga stresul zilnic. Ar trebui sa va ingrijorati in momentul in care oboseala este intensa si prelungita si nu dispare dupa repaus, cand va simtiti epuizati mental si va lipseste tonusul pentru a intreprinde orice activitate. Este foarte important sa nu confundati astenia intelectuala cu oboseala propriu-zisa pentru ca, netratata, poate degenera foarte usor intr-o depresie.
De asemenea, un alt semn al aparitiei asteniei intelectuale este atunci cand intelectul dumneavoastra functioneaza deficitar, adica sunteti nevoiti sa depuneti un efort suplimentar pentru a va putea concentra si astfel, randamentul pe care il dati la locul de munca si nu numai este destul de scazut. Somnul in cazul asteniei intelectuale nu este deloc unul odihnitor si starea de oboseala este foarte intensa dimineata, dar persista pe tot parcursul zilei.
In cazul in care prezentati aceste simptome, cel mai bine este sa mergeti la un control specializat, iar pana sa ajungeti acolo, este bine sa evitati eforturile mari si sustinute sau anumite stari conflictuale.