Sulbutiamina, un aliat în lupta cu neuropatia diabetică
- Sulbutiamina și deficitul
Sulbutiamina este un derivat sintetic al tiaminei, solubil în lipide. Ca un dimer de două molecule modificate de tiamină, acesta este un compus care traversează bariera hematoencefalică și crește cantitatea de tiamină și de esteri tiaminici din creier. Sulbutiamina a fost descoperită în Japonia în anii 70 ca răspuns la problema deficitului de tiamină. Studiile ulterioare au arătat că sulbutiamina are un efect semnificativ în tratarea asteniei.
În medie corpul uman necesită aproximativ 0,66 mg de tiamină pe zi, la un consum de 2000 de calorii. Studiile arată că un tânăr adult sănătos care consumă trei mese pe zi primește în medie între 0.4 și 2 mg de tiamină pe zi, în acest caz deficitul de tiamină este mai rar întâlnit. Cele mai comune cauze ale deficitului sunt: diabetul, regimul alimentar nesănătos, operația de reducere a stomacului și agenții anti-tiaminici (cafea, zahar, alcool, tutun, anticoncepționale, etc.).
Majoritatea tiaminei este transportată de la tractul gastro-intestinal în fluxul sanguin printr-un proces activ care necesită magneziu ca și cofactor. Din fluxul sanguin, tiamina este transportata către creier tot printr-un proces activ, dezavantajul acestui mecanism este fapul că este foarte saturabil și dependent de energie.
Deficitul cronic de tiamină este un eveniment cataclismic deoarece duce la moarte neuronală!
2. Neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică este o afectare a nervilor care apăre în diabetului zaharat. Zahărul din sânge poate afecta terminatiile nervoase din tot corpul, dar neuropatia diabetică afectează cel mai des terminatiile nervoase de la nivelul membrelor inferioare și cele din laba piciorului. În funcție de terminatiile nervoase afectate, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală a extremităților, până la tulburari ale cu sistemului digestiv, tractului urinar, a vaselor de sânge și a inimii. La unii pacienți aceste simptome sunt ușoare, la alții pot fi foarte dureroase, chiar fatale. Neuropatia diabetică este cea mai puțin înțeleasă și cea mai greu de tratat complicație a diabetului.
Neuropatia periferică este cea mai des întâlnită formă de neuropatie diabetică, aceasta afectează mai întâi picioarele și apoi mâinile și brațele. Cele mai întâlnite simptome ale neuropatiei periferice sunt:
- Amorțeală și capacitate redusă de a simți durere sau schimbările de temperatură în laba piciorului și în degetele de la picioare;
- Furnicături sau arsuri în picioare;
- Durere ascuțită care crește în intensitate în timpul nopții;
- Durere în timpul mersului pe jos;
- Sensibilitate extremă la cea mai ușoară atingere;
- Slăiciune musculară;
- Probleme cu picioarele cum ar fi: ulcere, infecții, deformări, dureri osoase și articulare.
Majoritatea pacienților cu diabet zaharat prezintă și deficit de tiamină, studiile arată că 76% din pacienții cu diabet de tip 1 și 75% dintre pacienții cu diabet de tip 2 prezintă deficit sanguin de tiamină. Deficitul de tiamină observat la diabetici nu se datorează unui aport alimentar redus, cercetătorii au descoperit că pacienții studiați prezentau o eliminare crescută a tiaminei în urină.
Cercetătorii au făcut un studiu, timp de 6 săptămâni, 30 de persoane cu diabet de tip 2 și neuropatie diabetică periferică au fost împărțite în două grupe (15 persoane), un grup a urmat tratamentul cu sulbutiamină de 400mg pe zi, iar celălalt nu a urmat tratament. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a vitezei de transmitere a impulsului nervos la nivel neuronal și o ameliorare a funcților motorii la pacienții tratați cu sulbutiamină. Cu toate acestea controlul glicemic a rămas neschimbat la pacienții din ambele grupe. În acest studiu s-au observat imbunătățiri semnificative ale parametrilor electrofiziologici, însă nu s-a observat nici o ameliorare a semnelor clinice între grupuri.
În concluzie, tratamentul cu sulbutiamină arată o îmbunătățire a funcției nervilor periferici în ceea ce privește parametrii electrofiziologici, la pacienții cu neuropatie diabetică periferică. Astfel cercetătorii le recomandă pacienților cu neuropatie diabetică periferică să urmeze un tratament cu sulbutiamină.
Referinte: Effects of Sulbutiamine on diabetic polyneuropathy: An open randomised controlled study in type 2 diabetics; K.K. Kiew,W.B. Wan Mohamad, A. Ridzuan, M. Mafauzy
Sursa foto: www.pinterest.com